'Breaking news' straffen amateurvoetbal worden aangepast.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Deze week nog komt de KNVB met het nieuws dat de straffen voor direct rood aangepast gaan worden. Het aantal wedstrijden schorsing voor een rode kaart zal met ingang van 1 november 2016 namelijk maximaal twee + een duel voorwaardelijk zijn.
je profielfoto
De openbare aanklager van de KNVB schorste gisteren Jarchinio Antonia voor drie duels, waarvan één voorwaardelijk. Zaterdag in de wedstrijd tegen FC Twente beging Antonia in blessuretijd een smerige tackle op aanvoerder Stefan Thesker, die de bal voor de achterlijn had weggetrapt. Antonia raakte de Duitser vol op zijn been. Voor die harde overtreding kreeg Antonia een rode kaart die de bij FC Groningen geflopte speler bovengenoemde straf opleverde. Dat zorgde dat de tuchtcommissieleden binnen het amateurvoetbal na spoedberaad besloten om binnen het amateurvoetbal geen hogere straffen meer uit te delen dan maximaal twee duels + één voorwaardelijk. De tuchtcommissie kwam tot deze beslissing omdat men unaniem van mening was dat de openbare aanklager met zijn straf voor de speler van de Eagles een voorbeeld had gegeven. Wanneer een dergelijke ‘horror-tackle’ beloond werd met 2+1 wedstrijden schorsing zij nooit meer een hogere straf konden uitdelen. Dat was onmogelijk in de ogen van de tuchtcommissieleden. Want waar moesten zij spelers/speelsters  dan in vredesnaam een schorsing van meer dan 2+ 1 wedstrijden voor geven. Dan moest er wel iemand bijna  een rolstoel ingeschopt worden. Wat ook de speler van FC Twente, aanvoerder Stefan Thesker, had kunnen gebeuren. Want de actie van Antonia was niet rijp voor 2+ 1 wedstrijden maar de vleugelspeler had er misschien wel tien moeten krijgen.

Helaas, bovenstaande is echter een utopie want natuurlijk verandert er niets aan de strafmaat in het amateurvoetbal en al helemaal niet aan die in het betaald voetbal. Een beetje huisjurist lult in het betaald voetbal een rode kaart zo de prullenbak in. Iets wat bij de amateurs duidelijk anders is. Wanneer je, vooral in de lagere regionen van het amateurvoetbal, een zaak mondeling wilt laten behandelen speel je met vuur. Dan bestaat de kans dat 2 duels schorsing  er 3 worden of 3 naar 4 gaan. Natuurlijk worden er ook wel eens spelers/sters vrijgesproken en wordt een schorsing van 7 wedstrijden opeens vrijspraak. Geen echte vrijspraak overigens, omdat er altijd automatisch één duel schorsing volgt. Iets wat in het betaalde voetbal niet het geval is: daar wordt een speler pas na behandeling van de zaak geschorst en is vrijspraak ook echt vrijspraak. Dit omdat alles en iedereen tijdens  de  ‘rechtzaak’  van mening was  dat de arbiter de situatie niet helemaal goed had beoordeeld. Maar toch, schorsingen van drie duels of meer zijn binnen het amateurvoetbal heel gewoon. Iets wat dus niet het geval is binnen het betaald voetbal. Maar misschien wordt  de smerige overtreding van Antonia  op de burelen van de bond wel gezien als een onderdeel van het plan ‘Winnaars van Morgen. Een plan dat even belachelijk is dan de straf die er binnen een bond ,dat zijn mond vol heeft van zonder respect geen voetbal, is gegeven voor een schandalige actie.