Tinus Dopsleutel werd op bijeenkomst pupillenvoetbal met kluitje in het riet gestuurd,

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Nu het voetballen weer een paar weken onderweg is komen de verhalen, ergernissen, verbazing en onvrede in voetballand wonderland weer om de hoek kijken. Want loop rond op een complex en je weet, er is helemaal niets veranderd. Dat is jammer en dat vind: ‘Tinus Dopsleutel’ ook. Tinus Dopsleutel zal dit seizoen het synoniem zijn voor alles wat ik hoor, via mail binnen komt en misschien langs de lijn zelf mee maak. Natuurlijk snap ik de vraag waarom het synoniem ‘Tinus Dopsleutel’. Een vraag die zeker een antwoord verdient en wat simpel is. Er zijn binnen clubs voldoende vrijwilligers, scheidsrechters, trainers, spelers en supporters die ergens tegenaan lopen maar hun naam niet graag vermeld zien worden. Iets wat ik wel begrijp en ook zeker respecteer. Daarom zal: ‘Tinus Dopsleutel’ de personificatie worden van alles wat er in voetballand wonderland gebeurd en wat het benoemen waard is. Dus voor alle duidelijkheid, Tinus kan een vrijwilliger, scheidsrechter, trainer, speler of supporter zijn die wat te vertellen hebben over iets wat ze binnen de voetbalwereld meemaken.Deze keer stuurde Tinus Dopsleutel een mail naar aanleiding van het artikel http://wqd.nl/xO0A en die was als volgt:
image 2016 08 31
 ‘ Het 9 tegen 9 voetballen was vorig seizoen een test bij afdeling noord. Inderdaad 2e jaars E-junioren op het veld zoals jij beschreef. Wij wilden daar graag aan meedoen, omdat we van mening waren dat dit een hele mooie overgang van een half naar een heel veld was. Toen kon dat helaas niet, omdat het alleen voor in hoger klasse spelende teams was. Hierna nooit meer iets gehoord over deze proef. Toen ik op de bijeenkomst van de KNVB over het nieuwe pupillenvoetbal was heb ik dus ook de vraag gesteld waarom men daar niet mee was doorgegaan. Antwoord: Wetenschappelijk aangetoond dat dit geen goede ontwikkeling was voor de jeugd. Onderbouwing: Geen! Het was veel beter om met 8 tegen 8 op minder dan een half veld te voetballen met die leeftijdscategorie, meer balcontacten dus betere voetballers. Ook dit was wetenschappelijk aangetoond……….Onderbouwing: Geen…

Mijn vraag of het niet zo was dat de betere voetballers door anderen voor de voeten werden gelopen en de wat mindere voetballers helemaal niets meer met de bal konden werd ook terzijde geschoven. Wat betreft de keepers valt het allemaal nog wel mee, alleen de JO7 (eerste jaars F-jes) spelen 4 tegen 4 zonder keeper, daarna is er wel een keeper. Nog even een aanvulling, het hele plan van de KNVB is puur gebaseerd om de betere voetballers er eerder uit te halen. Mijn voorspelling is dat het voetballen een veel hogere drempel gaat krijgen. Daar gaan de minder getalenteerde kinderen tegenop lopen en die gaan een andere sport kiezen. Die kunnen echt niet uit de voeten in een wel erg kleine ruimte. Dit blijkt ook uit het feit dat in de ontwikkeling van het geheel de BVO’s een hele grote vinger in de pap hebben gehad en de amateurverenigingen maar mondjesmaat zijn gehoord.”

Een duidelijk verhaal van ‘Tinus’ die zijn mening niet onder stoelen of banken steekt. Tinus is echt duidelijk in zijn uitleg waar de kleinere verenigingen mee te maken krijgen wanneer de plannen van de KNVB doorgaan. Ik ben het met Tinus eens dat je dit als kleinere club allemaal niet moet willen. Maar, en dat is al veel vaker gezegd, waarom vormen clubs geen front tegen plannen waar velen geen goed gevoel bij hebben. Als kleinere clubs hoef je toch niet alles te pikken waar de bond mee komt.