Kgras

Geschreven door Bert van Ravenswaaij op . Geplaatst in Columns

Vanmiddag las ik onderstaande column met als titel Kgras. Een column geschreven door Bert van Ravenswaaij. Bert liet in duidelijke bewoordingen horen wat hij van de problematiek rond de kunstgrasvelden vond. Bert veegde de kunstgrasvelden op fraaie wijze aan met de tekst van opperbobo Jan Dirk van der Zee die er even een persbericht uitgooide. In het persbericht viel te lezen dat de kwestie werd besproken en dat iedereen via de website van de KNVB op de hoogte zal worden gehouden. Kromme tenen krijgt Bert van dergelijke teksten en ik deel zijn mening volkomen. Weg met die rommel en op weg naar een toekomst met schonere velden en bestuurders die daar ook aan denken.
Kgras
Vandaag las ik een persbericht van Jan Dirk van der Zee van de KNVB. Naar aanleiding van de recente publicatie van Zembla aangaande de gezondheidsrisico’s van kunstgras werd aan de vereniging van mijn kinderen mede gedeeld dat de kwestie wordt besproken en dat iedereen via de website van de KNVB op de hoogte zal worden gehouden.

Kromme tenen. Dat krijg ik bij het lezen van dit persbericht. Hoe hard moeten de alarmbellen bij de KNVB af gaan voordat iemand een keer echt een beslissing neemt? Weten ze in de directie van de KNVB wel wat leukemie in houdt? Of vinden ze het normaal om bij twijfel gewoon in te halen en dan maar kijken of er een vrachtwagen aan komt? Jammer dan? Better safe than sorry zou ik zeggen!

Ik heb maar eens de jaarrekening van de KNVB erbij gepakt. Men loopt te koop met sociaal hier en sociaal daar, de blauwe kaart, de maatschappelijke rol van het voetbal en het belang van de scheidsrechter. Ze zouden eens naar het belang moeten kijken van al die kinderen die op 1.800 velden in Nederland op chemisch afval voetballen. Kankerverwekkende stoffen. Nee, dan moeten we verschuilen achter een halfbakken onderzoek van jaren geleden onder 7 leden (we hebben er ook maar 1,2 miljoen aangesloten bij de KNVB…) waar het RIVM geeneens 100% achter staat.

Zelf heeft men in Zeist een veld ingestrooid met kurk. Kost Euro 15.000,= per veld meer dan de gemalen autobanden. De afschrijvingstermijn van een kustgrasveld is ongeveer tien jaar. Euro 1.500,= per jaar keer 1.800 velden is Euro 2,7 miljoen.

Een directeur ‘met ballen’ zou beslissen dat in het belang van alle kinderen in Nederland het lidmaatschap aan de KNVB met Euro 2,25 euro (Euro 2,7 miljoen/1,2 miljoen KNVB leden) per jaar verhoogd wordt om alle kunstgrasvelden in Nederland met rubber granulaat (lees: lood, zink, benzeen e.a.) te vervangen door kurk opvulling. De KNVB treft een financiering op basis van de huidige (zeer lage) rentestanden ten behoeve van alle gemeenten in Nederland (waar de velden vaak eigendom van zijn) en verwerkt dit per direct in de contributie voor de aankomende tien jaar. Dat is maatschappelijk verantwoord ondernemen! Laat het bedrag dubbel zo hoog uitvallen inclusief alle opruimingskosten, dan heb je het nog over Euro 1,13 per kwartaalcontributie. Los nog van alle subsidie mogelijkheden bij de gemeenten zelf.

Ik zou hier niet teveel vergaderingen aan wijden. Schakelen heet dat in het bedrijfsleven. Beslissingen nemen. Op zo'n moment doe je wat met de zoveelste gele kaart die je over dit onderwerp hebt ontvangen. Dan zou ik trots zijn op Jan Dirk van der Zee, en de hele KNVB. Neem een voorbeeld aan Honig. Die stoppen gewoon met alle E-nummers in hun producten. Voorkomen is beter dan genezen. Kinderen Kankervrij. Mismanagement kan heel duur zijn… Dat is een rode kaart voor het leven.

Door: Bert van Ravenswaaij