Rubber korrels mogen niet in doofpot verdwijnen

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Vanmorgen kwam de vraag al vroeg wat een onafhankelijke sportjournalist vond van het gebeuren rond de kunstgrasvelden. De term onafhankelijk is prima maar sportjournalist is te veel gezegd. Sportverslaggever ook prima maar verder zie ik mij niet als sportjournalist maar meer als een voetballiefhebber die met veel plezier op zijn eigen website www.puurvoetbalonline.nl over het amateurvoetbal in vooral Noord-Groningen schrijft.
je profielfoto
Dat de vraag kwam wat ik vond van of de kunstgrasvelden in ons land wel of niet gezond zouden zijn was niet raar. Ik had er namelijk via het plaatsen van een paar links op facebook en een artikel op Puurvoetbalonline al wat aandacht aan besteed. Maar net als velen met mij was ik wel benieuwd naar de aflevering van Zembla. Een aflevering waar het ging over hoe het eigenlijk stond met gezondheidsrisico’s van het spelen op velden met rubberkorrels op kunstgrasvelden. Uit onderzoek blijkt namelijk dat hierin stoffen zitten die mogelijk kankerverwekkend kunnen zijn. Ik heb de aflevering van Zembla uiteraard bekeken en ik ben mij kapot geschrokken. Duidelijk kwam in de reportage naar voren dat een onderzoek in 2006 niet volledig was geweest. Sterker nog, dat onderzoek waar 7 voetballers aan meewerkten stelde helemaal niets voor. Dat was een farce waar het RIVM, Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, echter van vond dat het op grond van dat onderzoek tot de conclusie kon komen dat er niets aan de hand was. Het RIVM stelde dus in 2006 dat van sporten op kunstgrasvelden geen gezondheidsrisico’s te verwachten waren. Dit is tot op heden nog steeds het standpunt van RIVM wat op gebakken lucht is gebaseerd. Want in de reportage kwamen personen aan het woord die duidelijk een andere mening waren toegedaan.

Dat is een trieste constatering maar verbazen deed mij dat niet. Want in de reportage kwam naar voren dat het gebruik van rubberkorrels goedkoper was dan het gebruik van bijvoorbeeld kurk. Dat scheelde op een kunstgrasveld het bedrag van 15.000 euro. Dus in het kort komt het er op neer dat iedereen keurig achter een dubieus rapport is aangelopen. Alles betrokkenen zijn in zee gegaan met een RIVM die nu nog steeds volhoudt dat er niets aan de hand is. Gisteren en ook vandaag waren er die het allemaal maar paniekzaaierij vonden. Die raad ik toch even aan om via uitzending gemist de aflevering van Zembla even te bekijken. Dan kunnen ze namelijk zien dat er wel degelijk wat aan de hand is. Ik ga niet zeggen dat alle 2000 kunstgrasvelden stoffen bevatten die kankerverwekkend zijn. Maar ik schrok wel over de berichten uit Engeland waar werd aangetoond dat er onder keepers aantoonbaar veel waren die met de zo gevreesde ziekte in aanraking waren gekomen.

Natuurlijk zullen er zijn die hun schouders optrekken en verder gaan met het spelen op kunstgras. Maar er zullen er gegarandeerd zijn die dat niet doen voordat er op hun club meer duidelijkheid gegeven wordt. Iets wat ik als logisch zie. Want als je naar een land gaat waar een negatief reisadvies voor geldt denk je toch ook van, dat doen we maar even niet. Dus wat dat betreft is er werk aan de winkel voor clubs richting de gemeente die op zijn beurt weer bij de verdere instanties moet aankloppen. Dat zal moeten want dit op zijn beloop laten moet niemand willen en mag ook niet gebeuren. Wat het kost dat kost het, maar er moet op veilige velden gespeeld worden. Ik zeker te weten dat er velen zijn die graag 15.000 euro meer hadden betaald. Want velen weten namelijk dat de reportage in Zembla het topje van een ijsberg is van een rel waarin er op schandalige wijze met de gezondheid van sporters is omgesprongen.