We kunnen 'gewoon' wachten op het volgende incident.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Een boze vader heeft zaterdagochtend tijdens een jeugdwedstrijd tussen Zwaluwen Utrecht en Desto de coach van zijn zoon knock-out geslagen. Het is al de tweede keer in 2 weken dat het in de regio Utrecht misgaat op de amateurvelden. Voorzitter Ton Wesseling van Zwaluwen Utrecht bevestigt het incident. ,,De vader van één van onze jeugdspelers ging diep in de tweede helft door het lint. Hij was kennelijk boos over het wisselbeleid van de coach. Zijn zoon zat op dat moment op de bank." De coach werd buiten westen geslagen. Spelers, begeleiders en ouders van beide elftallen moesten de man bij de coach weghalen. Niet veel later arriveerde de politie. De man is niet aangehouden.
je profielfoto
Bovenstaand bericht las ik op www.sportnieuws.nl en direct moest ik denken aan Henk Doppenberg van wie ik sinds een paar weken met regelmaat verhalen op Puurvoetbalonline plaats. Verhalen die allemaal een raakvlak hebben met datgene wat er rond en op de velden binnen het amateurvoetbal gebeurd. Vaak komt het gedrag van ouders in Henk zijn verhalen naar voren en waar bovenstaande weer een mooi voorbeeld van is. Een vader die een trainer knock-out slaat omdat hij het kennelijk niet eens was met het wisselbeleid van de desbetreffende trainer. Een incident wat helaas niet op zichzelf staat. Want steeds vaker zie en hoor je dat ouders het niet met het beleid eens zijn waar het gaat over in welk team hun zoon en dochter komt te spelen. Vraag een willekeurig jeugdbestuurslid naar de periode dat de teams richting een volgend seizoen ingedeeld worden en je weet in veel gevallen niet wat je hoort. De bestuursleden worden in sommige gevallen gewoon bedreigd als ze niet dat doen wat een ouder ‘voorstelt’.

Daarom verbaasd een actie zoals nu bij Zwaluwen Utrecht mij totaal niet maar wat mij wel verbaasd is dat deze vader niet is aangehouden. Dat verbaast mij omdat we dat toch niet meer wilden, incidenten waarbij er openlijk geweld werd gebruikt. Maar helaas, het mag dus wel want de vader die volledig door het lint ging werd niet aangehouden. Ik ben bijna 25 jaar jeugdtrainer geweest en heb dit soort incidenten gelukkig nooit meegemaakt. Niet bij mij maar ook niet bij een collega-jeugdtrainer.

Dat het ‘meedenken’ in het beleid bij veel ouders steeds sterker wordt komt natuurlijk ook door de druk die (te)veel ouders op hun kinderen leggen. Daarbij zijn in veel gevallen de jongens de klos want er zijn genoeg ouders die denken dat ze samen onder een dak met de ‘nieuwe’ Arjen Robben of Lionel Messi wonen. Iets wat natuurlijk niet zo is maar heerlijk dromen mag. Maar wanneer blijkt dat zoonlief meer eentje is uit het soort van ‘hij heeft de dozen nog om zijn schoenen’ is dat een hard gelach voor menig ouder. Loop maar eens op Corpus den Hoorn bij een jeugdwedstrijd van FC Groningen en je ziet het ‘gedreutel’ van veel ouders  richting de diverse stafleden voor je ogen gebeuren.

Maar om, zoals nu in Utrecht gebeurd is, een trainer/coach knock-out te slaan is te gek voor woorden. Maar wat nog vreemder is dat die volslagen doorgedraaide vader niets eens werd aangehouden zodat we ‘gewoon’ kunnen wachten op een volgend belachelijk incident.