Alleen daarom al ben ik fan van Yuri van Gelder

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Deze week werden we geconfronteerd met het feit dat Yuri van Gelder naar huis werd gestuurd. Een feit waar alles en iedereen een mening over heeft en die mij een grote fan van de turner deed worden.
je profielfoto
Toen het nieuws naar buiten kwam dat Yuri van Gelder naar huis was gestuurd omdat hij wat te diep in het glaasje had gekeken brak de hel los. De moraalridders braken de turner namelijk bij zijn enkels af. Hoe kon hij dat als topsporter nu doen. Op het moment suprême te diep in het glaasje kijken. Een schande werd er gesproken en even dacht ik dat Van Gelder iemand had vermoord. Want niets deugde er meer van deze topsporter die door mensen aan de schandpaal werd genageld die waarschijnlijk niets van topsport begrijpen maar in deze ‘kwestie’ weer vrolijk achter de wijsneuzen aan rennen. Want wat is het een drama dat Van Gelder naar huis is gestuurd. Geen drama voor de turner maar voor het volk dat wil dat Nederland zoveel mogelijk medailles haalt op de Olympische Spelen waar het bier en condooms niet aan te slepen zijn. Want dat is wat je leest als je tenminste leest. Maar helaas doen velen dat niet want dan zouden ze misschien over meerdere zaken een mening hebben. Want er kwam een zin voorbij die mij bijna deed kotsen. ‘Yuri van Gelder heeft een voorbeeldfunctie. En ja hoor de hijgers riepen dat keurig na en veroordeelden de turner omdat velen dat ook gratis en voor niets deden. Maar als we het over een voorbeeldfunctie hebben, waarom veroordelen we een assistent-bondscoach van Jong Oranje dan niet. Een assistent-bondscoach die stond te meppen omdat hij een discotheek niet in mocht. Waarom veroordelen we een Jeugdtrainer van Feyenoord niet nadat hij met te veel alcohol in zijn bloed achter het stuur werd aangetroffen. Heel simpel, omdat het niet zo breed werd uitgemeten in de pers. Waarom lezen we niet meer over de aanwezigheid van een Camiel Eurlings in RIO. Ons IOC-lid die zijn handjes niet thuis kon houden tegenover een vrouw. Daar lezen we weinig over omdat dat soort harlekijnen de pers beter weten te bespelen denk ik dan maar.

Maar Van Gelder is een klootzak volgens velen want hij heeft niet gedaan wat hem was opgedragen. Dat is wel een grappige opmerking. Wanneer we dat vergelijken met een willekeurig voetbalteam en er zouden dezelfde sancties volgen, ging bij FOX ieder weekend het beeld op zwart. Want ook nu zijn er nog voldoende spelers die schijt aan alles hebben en soms doen waar ze zin in hebben. Dit omdat sommige sporters dat nodig hebben. Misschien bereidt Eljero Elia zich wel heel anders voor op een wedstrijd dan Dirk Kuyt. Nou en zou ik denken. Laat gaan als hij daardoor goed presteert. Een mooi voorbeeld is wat dat betreft de Braziliaan Romario. De spits voetbalde van 1988 tot 1993 voor PSV en was een liefhebber van vrouwelijk schoon. Dat liet hij duidelijk horen en de smeuïge verhalen waren talrijk. De Brabantse nachten waren lang en de dames gewillig voor de kleine Braziliaan die vaak een teamgenoot mee op pad nam. Een teamgenoot die zijn hand niet omdraaide voor veertig glazen bier op een avond maar iedere zondag voorop ging in de strijd. En ook Romario zijn inbreng was groot te noemen al gebeurde het wel dat hij de nacht voor een wedstrijd nog een formidabele ‘hattrick’ had gescoord. Onder de aanhang van PSV lulde niemand over dit soort escapades omdat er gepresteerd werd. Een kans die ‘onze’ schijnheilige bobo’s Yuri lieten lopen. Schijnheilige bobo’s met opperschijnheilige Maurits Hendriks voorop. Want deze wijsneus werd in 2000 Olympisch Kampioen met de Heren Hockeyploeg ondanks dat een aantal spelers een paar dagen voor de halve finale nog op stap waren geweest. Dus deze wijsneus had moeten weten dat iedere sporter een eigen gebruiksaanwijzing heeft. Maar helaas zo ver kwamen de heren en dames bobo’s niet en werd er een sporter ‘heerlijk’ afgebrand. Maar vanmorgen bedacht ik mij onder mijn (bijna) dagelijkse looptraining, wat als dit in de doofpot was gestopt. Dat Hendriks dit stil had gehouden en de’ Lord of the Rings’ goud voor Nederland had gewonnen. Dan waren allen die Van Gelder nu veroordelen gek van vreugde geworden met al die verschrikkelijke bobo’s voorop. Want het enige wat deze moraalridders willen is dat ‘we’ goud winnen op de Olympische Spelen. En wie of welke ploeg  dat is zal ze een rotzorg zijn. Precies eender dan het al die criticasters op de sociale media waarschijnlijk een rotzorg is dat een assistent-bondscoach iemand op zijn bek slaat en een jeugdtrainer dronken achter het stuur van een auto kruipt maar waar ik toch even anders over denk.