In de Eemsmond en De Marne kan samenwerken voor mooie dingen zorgen

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

De verschraling van het amateurvoetbal op het Hogeland houdt de gemoederen wel bezig. Want nog maar een paar weken geleden werd er nog geopperd dat wanneer clubs op het Hogeland wat willen er samengewerkt moet worden.
je profielfoto
Enkele weken geleden was daar opeens een opmerking vanuit de gemeente Eemsmond. Een opmerking van, wanneer wij als vereniging in deze gemeente qua prestatievoetbal wat willen bereiken moeten we als clubs gaan samenwerken. Dat zorgde natuurlijk voor een vracht aan reacties. Waar de een voor een bijvoorbeeld FC Eemsmond koos een ander er voor dat een club beter zijn eigen identiteit kon behouden. Maar dit probleem ‘speelt’ natuurlijk niet alleen in de gemeente Eemsmond. Dit probleem speelt bijvoorbeeld ook in de Gemeente De Marne. De Gemeente De Marne is de regio waar ik het grootste gedeelte van mijn leven heb gewoond. Een mooie gemeente waar ik nog veelvuldig kom maar die ik de laatste jaren steeds meer heb zien veranderen. Want de gemeente waar voor mij mooie herinneringen liggen kreeg de naam ‘Krimpgemeente’. Het werd er qua inwonersaantallen allemaal niet beter op en wat ook zijn weerslag had op het sportieve gebeuren. Want met een ploeg in de vierde en de overige vier in de vijfde klasse houd het allemaal niet over.

Met vijf verenigingen praten we uiteraard ook over vijf jeugdafdelingen waarvan FC LEO en Kloosterburen met hun A en B-junioren samenwerken. Dit omdat beide verenigingen op eigen kracht in deze twee leeftijdscategorieën geen elftal kunnen formeren. Je zou zeggen, een prima oplossing. Aan een kant wel maar aan de andere kant ook jammer. Natuurlijk is het mooi wanneer je als club alle leeftijdscategorieën bezet hebt. Maar wanneer dat in de categorie ‘bezigheidstherapie’ is schiet dat zijn doel voorbij. Dan ben ik het met de opmerking eens dat je geen A-elftal moet willen om het willen. Het moet wel vanuit een visie en een voldoende aantal aan spelers gebeuren. En we moeten eerlijk zijn, dan hebben sommige verenigingen in de gemeente Eemsmond en De Marne het verdomd lastig. Want een bezoek aan de diverse clubsites leert dat vooral bij de A-junioren het spelersbestand niet echt ruim is. Een selectie van 16 spelers ben ik namelijk niet tegengekomen waar ik aan moet toevoegen dat sommige clubsites nog weinig tot geen informatie te melden hadden.

Een FC Eemsmond of FC De Marne zie ik niet direct komen maar ik ben het eens met de opmerking dat je het voor je jeugdleden interessant moet maken om bij hun eigen club te blijven. Dan denk ik aan een O23-team, of in andere leeftijdscategorieën, gemeente de Marne of gemeente Eemsmond. Een team, of teams, waar je op een hoger niveau mee kunt voetballen en waar misschien wel een bredere samenwerking uit voort kan komen. Dan denk ik aan centrale keepertrainingen waarbij je als gezamenlijke clubs qua trainer aan een hoger niveau kunt denken. Want steeds vaker hoor je de verhalen, we hebben niet echt een keeper. Dan is maar een antwoord mogelijk, dan moet je daar in investeren. Als kleine club zal je dat samen moeten doen wanneer je het tegen de grote clubs wilt opnemen. Clubs in de gemeente Eemsmond en Loppersum hebben de ‘pech’ dat ze worden omringd door grote verenigingen als NEC Delfzijl, SV Bedum, vv Winsum en vanaf volgend seizoen de fusieclub in Appingedam. De Marne heeft de ‘mazzel’ dat alleen Winsum de dichtstbijzijnde grote club is waar spelers gemakkelijk naar toe vertrekken.

Een vertrek waar l iets voor te zeggen is. Want bij veel kleine verenigingen is het vanaf het najaar qua trainingsomstandigheden maar droevig gesteld. Ik weet dat er daarom ouders zijn die naar andere mogelijkheden kijken. Dit omdat ze niet begrijpen dat er in een seizoen bij hun club maar zo weinig getraind wordt. Iets wat ik wel begrijp. Want ook ik vond het raar dat de trainingen na het seizoen wel heel erg snel afgelopen waren terwijl de zomervakantie zijn eerste dag pas op 18 juli had. Maar wat er aan jeugdteams in juni nog trainde was op een bierviltje te noteren. Een misschien wat stevige opmerking nu maar de maand juni was een mooie maand geweest om met een O23-selectie, of welke leeftijdscategorie dan ook, een aantal mooie duels te spelen waarbij iedereen het idee krijgt dat je met samenwerken tot mooie dingen kunt komen.