Een weekend eredivisie voetbal? Laat het amateurvoetbal maar komen

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Dit weekend begon het balletje weer te rollen in de eredivisie en Jupiler League. Een reden om door het nog ontbreken van oefenduels in de regio de duels in de eredivisie eens met, althans voor mij, meer dan gemiddelde belangstelling te volgen.
je profielfoto
Doordat ook dit seizoen de bond met alles rekening houdt behalve met de supporters van de clubs in de Eredivisie en Jupiler League stonden er voor mij dit weekend negen duels op het programma. Want door het ontbreken van sportevenementen in de regio had ik een ‘vrij’ weekend. Een weekend dat begon met het duel N.E.C. –PEC Zwolle. Bij N.E.C. vloog een look-a-like van Diego Simeone langs de lijn want was onze Duitse vriend Peter Hyballa druk langs de lijn. Op de zaterdag werd er ook nog een beetje gevoetbald waarbij de uittenues van Excelsior en Go Ahead Eagles op de Peperweg 7 kritisch beoordeeld werden. Die van de Eagles werden in de categorie, dat ziet er niet uit gegooid. Een paar duizend namen van fans op een shirt, het zal allemaal wel. Die van de Kralingers werden positiever beoordeeld wat mede kwam door de combi met broek en kousen. Maar verder gebeurde er weinig op de zaterdagavond waar een boek over legende Johan Cruijff het al snel won van de laatste partij van de avond: Willem II-Vitesse. De volgende morgen zag ik de uitslag en dat was niet het beeld van de eerste twintig minuten. Maar dat is voetbal zullen we maar zeggen.

Op zondag zag ik Peter Hyballa terug bij de tafel van Toine want Kees was op bezoek in RIO. Hyballa was toen aanmerkelijk rustiger maar daar was het John de Wolf die er een partij onzin uitgooide. De oud-voetballer vond het nodig om de 22-jarige PEC- doelman Mickey van der Hart even af te branden waar jankerd Van Peperstraten nog een schepje bovenop deed. Verder was dat programma niet veel bijzonders en werd het daarom een gereed maken voor het duel FC Groningen-Feyenoord. Voorafgaand aan het duel was men in Groningen positief gestemd richting een goed resultaat. Iets waar ik niet heel veel van begreep. Ik zag de Groningers op 1 juli in actie in Zandeweer en ondanks de 20-0 zege, ik vond het helemaal niks. Iedereen mag roepen dat het in Zandeweer om een eerste wedstrijd ging en dat mag. Maar toen zag ik wat ik gisteren ook zag, een ploeg die wel met iets meer ‘power, snelheid en gogme mag spelen dan het gisteren deed. Velen spraken van een wanprestatie maar zo ver wil ik niet gaan. Ik denk dat FC Groningen met zijn huidige selectie niet veel beter kan. Daarnaast denk ik dat het getuigt van een misplaatste vorm van arrogantie wanneer je Larsen en Tibbling naar de Olympische Spelen laat gaan. Spelers die in mijn beleving meer kunnen brengen dan Hiariej, Maduro of Reijnen. En daarnaast speelde Feyenoord, met een uitblinkende Elia, een prima pot. Mijn ‘ding’ is het trouwens niet die Elia. Want wanneer je een scheenbeschermer op wilt eten omdat je scoort ben je een raar ventje. En wanneer je dat twee keer doet … mag iedereen dat zelf invullen. Maar ben benieuwd wanneer deze ‘act’ op de amateurvelden voorbij gaat komen. Na de  0-5 stond AZ- Heerenveen op het programma. Niet Sparta-Ajax want bij de keuze uit een wedstrijd op natuurgras of een ‘plasticduel’ kies ik altijd voor natuurgras. Maar het werd af en toe even zappen want je wilt wel op de hoogte blijven van wat er verder op de velden gebeurd. Ik moet zeggen AZ-Heerenveen was het kijken wel waard. Dat gold wat minder voor Sparta-Ajax maar wat mede kwam door de commentator wiens naam ik ben vergeten. Dat de prestaties van de Amsterdammers onder een vergrootglas liggen is prima maar dat ‘doorzeiken’ zorgde voor korte zapmomenten.
Na de 2-2 in Alkmaar, waar de een wel en de andere niet blij mee was, en de 1-3 op Spangen kregen we als toetje Roda –Heracles. Bij de Limburgers loopt Yannis Anastasiou als trainer rond. De Griek gooit weer wat nieuwe onzin  in de voetbalwereld. Bij Roda hebben ze dit seizoen drie aanvoerders Tom van Hyfte, Roel Brouwers en Christian Kum mogen de band dragen. Omdat Anastasiou geen verschil tussen de drie spelers wil maken, beslist hij per wedstrijd wie de aanvoerdersband zal dragen. Die Yannis snapt het wel want zo werkt dat natuurlijk niet. Een mooi voorbeeld is Guram Kashia. De Georgiër is aanvoerder van Vitesse en is daar ook de leider. En zo hoort het te zijn. Maar Anastasiou denkt daar als trainer anders over en waar ik van denk dat hij de eerste trainer in de eredivisie zal zijn die er uit gedonderstraald wordt. In Kerkrade werd het na een slappe vertoning, uiteindelijk 1-1 tussen twee ploegen die wel beter wilden maar niet konden. Iets waar de trouwe Tv-kijker trouwens maar genoegen mee moet nemen. Want ook dit seizoen zal het weer veel middelmaat worden met af en toe een uitschieter naar boven al willen de commentatoren van Fox ons dat graag anders doen geloven. Maar waar dat na een weekendje eredivisie kijken op gebaseerd is? Ik zou het niet weten en verheug mij al weer op het amateurvoetbal wat over twee weken weer heerlijk losbarst.