B-junioren worden gediscrimineerd

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

B-junioren worden gediscrimineerd

Voor jeugdspelers geboren in 1999 is het verplicht voor 1 september 2016 het spelregelbewijs te halen. Zonder dit spelregelbewijs zijn ze niet speelgerechtigd. Het spelregelbewijs kunnen jeugdleden behalen door de toets te doen op www.voetbalmasterz.nl.  Hoewel het de verantwoordelijkheid is van de speler zelf is om het spelregelbewijs op tijd te halen, kan de vereniging de betreffende spelers wel attenderen op het belang van het spelregelbewijs. En hen eventueel ondersteunen bij het halen van het bewijs. Hiervoor zijn verschillende ondersteuningsmaterialen beschikbaar.
je profielfoto
Bovenstaande tekst is uit een artikel dat gaat over dat B-junioren geboren in 1999 verplicht zijn om hun spelregelbewijs te halen. Doen de voetballers en voetbalsters dat niet dan mogen ze niet voetballen. Dit ‘nieuws’ is al vaker naar buiten gebracht en het kan nog vaker naar buiten worden gebracht, maar velen snappen er helemaal niets van.

Sinds het overlijden van grensrechter Richard Nieuwenhuizen zijn er al talloze pogingen ondernomen om het voetbal weer wat ‘schoner’ te krijgen. Zonder Respect geen Voetbal, de Blauwe Kaart en meer van dat soort fratsen moesten er voor zorgen dat de excessen op de amateurvelden terugliepen. Iets wat de KNVB ook iedereen daadwerkelijk wilde laten geloven maar wat natuurlijk lariekoek is. Want in een voetbalseizoen is het nog met regelmaat ‘feest’ op een of meerdere sportcomplexen. Maar de excessen die er zijn worden met dezelfde regelmaat heel snel in de doofpot gestopt omdat er geen club is die zin in gezeik heeft.

Loop in een weekend over een willekeurig sportpark en je weet genoeg. De vaatjes buskruit zijn niet te tellen en vaak dreigt bij de minste of geringste onbegrip de vlam in de pan te slaan.

Diverse ‘onderzoeken’ schijnen te hebben aangetoond dat de B-junioren de grootste ‘raddraaiers’ zijn. Die categorie schijnt de meeste voetballers te herbergen die over een kort of helemaal geen lontje beschikken. Iets waar ik vraagtekens bij plaats. Want in alle categorieën heb je personen met een kort of geen lontje. Want zijn het geen spelers of speelsters dan hebben we begeleiders/ouders die zich als een dwaas gedragen. In het seizoen wat achter ons ligt kwam er een paar keer een bericht voorbij dat ouders/leiders elkaar bij een jeugdwedstrijd met elkaar op de vuist waren gegaan. Schandalige acties die niet een maar meerdere keren in het nieuws kwamen.

Daarom was er gisteren weer de verbazing dat B-junioren een spelregelbewijs moeten halen en de rest van de ‘voetbalfamilie’ gewoon zijn gang kan gaan. Iets van, groep 6 mag geen appeltjes bij de dominee uit de tuin pikken en de rest van de klassen mogen zich uitleven.

Maar gelukkig is er een ‘reddingsboei’ voor de B-junioren. Want op de eerste trainingsavond van het nieuwe seizoen wordt even een spelregeldeskundige ingehuurd die met of zonder B-junioren die spelregelvragen even invult. Want dat is natuurlijk het verhaal. Op 1 september is, wanneer de clubs een beetje bij de les zijn, er geen B-junior die zijn spelregelbewijs niet heeft gehaald en gaan we ‘gewoon’ weer op de oude voet verder. De korte lontjes blijven in alle categorieën kort en de excessen aanwezig. Want een ding is duidelijk. Doordat er door de bond weer heel veel nieuwe regeltjes aan het bestaande zijn toegevoegd of gewijzigd snappen niet alleen de B-junioren er niets van. ....