Teamuitje klinkt in veel gevallen beter dan trainingskamp

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

In het weekend van 23/24 juli waren er al een aantal teams, die hun voorbereiding starten richting het seizoen 2016/2017. Een beperkt aantal nog waar in de dagen daarna al een paar meer bijkwamen. Maar het grootste gros zal tussen 1 augustus en 10 augustus met zijn voorbereiding  beginnen.
je profielfoto
Een voorbereiding geeft altijd een diversiteit aan voorbereidingsvormen aan. Waar de ene trainer er een strak trainingsschema op na houdt van twee keer doordeweeks trainen en een weekendactiviteit doet zijn collega dat anders. Daar wordt er frequenter getraind waar doordeweeks aan minimaal drie en soms vier keer gedacht moet worden. Iets wat mij niet vreemd in de oren klinkt want de beide helaas al overleden trainers Jeltema en De Best deden bij Eenrum niet anders.
Maar de laatste jaren is daar op steeds uitgebreidere schaal nog een extra dimensie bijgekomen. Een teamuitje wat door sommigen ook wel trainingskamp wordt genoemd. Een broodje aap-verhaal zo liet enkele maanden geleden Erben Wennemars even fijntjes aan Ronald de Boer merken. Aan tafel bij Kees Jansma kregen de mannen het over trainingskampen waarbij de oud-schaatser de oud-voetballer nog net niet uitlachte. Wennemars liet namelijk even duidelijk horen wat het verschil is tussen een trainingskamp en een teambuildingdag of dagen. De oud-schaatser zei niet dat de voetballers de hele dag aan het zwembad lagen maar dat hij geen hoge hoed op had van de trainingsintensiteit van de voetballers was wel duidelijk.
Er zijn natuurlijk voldoende  amateu teams die een trainingskamp oppakken op een wijze zoals je verwacht. Die trainen meerdere keren in het trainingsweekend en spelen daarnaast ook nog eens een wedstrijd of misschien wel twee. Een intensiteit die past bij de doelstelling die er vanuit de club is uitgesproken. Want dat is het vaak, vanuit de organisatie of, en niet onbelangrijk, de sponsorhoek zijn er vaak verwachtingen. Verwachtingen waar de spelersgroep maar mee aan de slag kan gaan. Verwachtingen overigens die wel of niet realistisch zijn. Er zijn echter ook trainingskampen die qua trainingsintensiteit evenveel voorstellen als een boek lezen op welk strandbedje dan ook. Trainingskampen die vallen in de categorie ‘Teamuitje’ en het woord trainingskamp niet verdienen.
In een column die ik ergens rond de jaarwisseling schreef liet ik horen dat een ‘nep-trainingskamp’ aan mij niet besteed zou zijn. Een trainingskamp prima, maar dan wilde ik er als team of individu ook beter van worden. Deze week sprak ik een sporter op leeftijd die niet begreep dat velen als sporter niet wat meer met hun sport bezig waren. Woorden die ik vanmorgen nogmaals hoorde van iemand uit de voetbalwereld. Iemand die baalde van het feit dat hij kon zien dat spelers de gemaakte afspraken niet nakwamen en daarom ook niets had met teamuitjes die door sommige werden gezien als een trainingskamp waarbij de materialen gemakshalve maar werden ‘vergeten’.
Twee meningen.. en  waar ik het roerend mee eens ben....