Zo kan het dus ook.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

De laatste weken worden we overspoeld met berichten over vernielingen op diverse sportcomplexen. Vooral in de stad Groningen is het met regelmaat raak en waar menig clubbestuurder denkt dat het tijd wordt dat de sportcomplexen buiten het voetbalseizoen hermetisch afgesloten moeten worden.
je profielfoto
Vrijdag 16 juli was ik op bezoek op sportpark Corpus den Hoorn voor een afspraak met de voorzitter van GRC, Henk Mekenkamp. De afspraak stond gepland in de kantine van GRC maar de preses was niet in het bezit van de juiste sleutel. Daarom werd besloten om voor een andere locatie te kiezen maar wat uiteindelijk niet nodig was. Want aangefietst kwam namelijk Albert Pool die als bestuurslid verantwoordelijk is voor het clubhuis van de 1e klasser. Albert kwam niet 'zomaar' even naar Corpus want er moest namelijk gevoetbald worden. Geen officieel duel maar een partijtje onderling met leeftijdsgenoten van iets ouder of jonger. We zagen ze inlopen op het veld achter de kantine maar het groepje van zeker veertien spelers vertrok al snel naar een ander veld waar twee verplaatsbare doelen het voetballen een stuk interessanter maakte. Na ons gesprek moest de voorzitter het clubhuis afsluiten en de sleutels afgeven bij de al wat op leeftijd zijnde leden van GRC. Bij aankomst viel op dat er fanatiek gevoetbald werd door de mannen die, zo vertelde Henk Mekenkamp, de vrijdagavonden nog graag voetballend doorbrengen. Uiteraard ontbreekt daarna de derde helft niet want een beetje voetballer weet dat dit onderdeel nergens ontbreekt. We stonden nog even te kijken bij de mannen die zonder uitzondering met een rood hoofd van inspanning lekker aan het ballen waren en besloten onze weg te vervolgen op een sportcomplex dat uit meerdere velden bestaat. Vanaf het veld waar de GRC-ers bezig waren ging het achterlangs naar het kunstgrasveld waar Groen Geel zijn wedstrijden speelt. Een veld waar een 'verdwaalde' bal een opvallend object was en waar zowel de voorzitter van GRC als mijn persoontje niet begrepen dat je die gewoon liet liggen. Iets wat ook niet waar bleek te zijn want toen we nog eens goed keken zaten er een aantal jongens in een van de dug outs die met van alles bezig waren behalve voetballen. Iets waar we eerder op de avond nog over spraken gebeurde nu voor onze ogen. Het veld werd niet gebruikt voor datgene waar het voor bedoeld is maar meer als uitvalsbasis voor, wat gaan we nu eens uitvreten.
Dat er op de sportparken wat moet gebeuren tegen het steeds meer toenemende vandalisme is iedereen het wel over eens. Het loopt namelijk de spuigaten uit wat er de laatste tijd op sportcomplexen is vernield. Daarom hoor je steeds meer geluiden in de gemeente Groningen die het 'open park beleid' helemaal niets vinden. Die gewoon de complexen na het seizoen op slot willen hebben. Een maatregel die echter helemaal niet nodig is. Want als iedereen die naar een voetbalveld komt namelijk dat doet wat de GRC-ers op de vrijdagavond ook doen, lekker een balletje trappen is er niemand die daar moeite mee heeft.