Bij veel voetbalclubs geen vakantietijd maar 'alarmfase Rood'

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Op dit moment zou het vakantietijd in voetballand wonderland  moeten zijn. Maar wanneer je de sociale media een beetje volgt weet je dat het op dit moment  'alarmfase Rood' is binnen het amateurvoetbal
je profielfoto
Op dit moment hoort het vakantietijd te zijn in voetballand wonderland. De schoolvakanties in het Noorden zijn bijna aangebroken, de sportcomplexen zijn gesloten en bijna iedereen is voor even 'voetbalmoe'. Maar de sociale media een beetje volgend lees ik dat er veel verenigingen zijn waar het geen vakantietijd is. Want veel verenigingen kampen met een chronisch tekort aan vrijwilligers. Van jeugdleiders tot bestuursleden, van kantinemedewerkers tot jeugdtrainers ,overal is een tekort aan.
Persoonlijk vind ik het onbegrijpelijk dat verenigingen moeten smeken om vrijwilligers die gezamenlijk zorgen dat een vereniging draaiende kan blijven. Als ouder van een sportend kind neem iemand toch zijn verantwoording zou je denken. Maar dat is tegenwoordig allemaal anders. De laatste weken was er weer veel 'gedoe' rond het indelen van jeugdspelers. Er werden de nodige columns geschreven over het wel of niet selecteren van de 'nieuwe Messi'. Vaders die het de grootste moeite kost om een bal vijf meter naar voren te trappen deden de jeugdtrainers doen geloven dat ze er meer kijk op hadden dan trainers zoals Louis van Gaal, Pep Guardiola en Ronald Koeman.
In een van de columns las ik dat er een vader was die even een kleedkamer had verbouwd omdat zijn 'kleine Messi' niet in een van de selectieteams was geplaatst. Iets wat voor veel mensen onbegrijpelijk is maar, zo viel te lezen, door velen ook als normaal gedrag wordt gezien.
Gedrag wat er ook nog eens voor zorgt dat een vrijwilligersbijdrage tot een minimum beperkt blijft.
Maar opvallend is het wel wanneer je eens verder gaat zoeken wat er bij veel vereniging aan vrijwilligers ontbreekt. Dan is het bij (te) veel verenigingen 'alarmfase Rood'. Een alarmfase Rood wat betekent dat het op een klein groepje mensen neerkomt om een vereniging draaiende te houden. Als een vader die nooit op een voetbalveld heeft gestaan of een moeder die pas sinds kort weet dat er ook tegen een bal getrapt mag worden, allerlei dingen gaan roepen snap ik dat een goedwillende vrijwilliger op een gegeven moment de bekende pijp aan Maarten geeft. Die is een keer klaar met dat gezeur, of nog erger, bedreigingen. Iets wat binnen een vereniging voor een sneeuwbaleffect zorgt. Want het vertrekken van vrijwilligers zorgt er vaak niet voor dat een volgende zich spontaan komt melden .
Dat laatste is wat je duidelijk ziet wanneer je de sociale media en de clubsites een beetje volgt. Want een club kan niet zonder penningmeester, wedstrijdsecretaris, teamleiders, jeugdleiders en verdere vrijwilligers. Maar een voetbalclub kan prima zonder zeurende ouders die het op hun manier te druk hebben om vrijwilliger te zijn. Maar die het niet te druk hebben om in te zien dat hun 'kleine Messi' het niveau 'bal op dak 13' nooit zal ontstijgen.