Voor verklikker spelen mag....... soms.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Dat de vernielingen op sportcomplexen de pan uitrijzen weten we allemaal. Een potje voetballen of wat rondhangen wordt regelmatig afgesloten met het nodige vandalisme wat sportverenigingen en gemeenten klauwen met geld kost.

je profielfoto

Gisteren was ik in het kader van even koerier zijn voor www.gewoonmartine.nl in Bedum. De geluiden van ballen en het klinken van aanwijzingen richting voetballers deed mij beseffen dat het hier om het serieuze werk ging. Ik besloot tot een bezoek aan het sportcomplex in Bedum waar inderdaad serieus getraind werd. Niet zo scherp dan midden in een seizoen maar er werd ook maar niet wat gepierewaaid.
Plaatsnemend op de witte stoeltjes(waarom geen paars) keek ik belangstellend naar een training die mij deed beseffen dat wij vroeger qua trainingsvormen aardig wat hebben gemist. Niet vreemd want dat wat er nu aan oefenvormen voorradig is zal ongeveer het duizendvoudige zijn van zeg maar 50 jaar geleden.
Naast de interessante oefenvormen was er echter nog iets wat mij opviel op het hoofdveld van de SV Bedum. Dat was een vieze smerige dug out en waar de grond ook nog eens bezaaid lag met sigarettenpeuken. Geen vijf en ook geen tien maar een veelvoud aan peuken lagen er 'gewoon' op een grasmat die 'maar' een paar ton gekost heeft. Terwijl ik op een van de stoeltjes de training verder volgde kwam er een bericht binnen over vernielingen op Corpus den Hoorn. Ook daar waren vandalen bezig geweest om op het sportcomplex o.a. doelen te vernielen. Iets wat mij niets verbaasde want toevallig was ik vrijdag 8 juli in de avonduren nog op Corpus. Ik was er niet alleen want er werd rond 19.00 uur nog volop gevoetbald. Iets wat overigens gebeurde zonder dat er trainers aanwezig waren. Het voetbal wat er gespeeld werd was dan ook van het niveau, we lopen een beetje te 'klootviolen'. Anders kon ik het dom getrap niet noemen waarbij je er bijna zeker van kon zijn dat het 'geklootviool' omgezet zou worden in baldadigheid of nog erger. Ik was en ben geen 'parkmeester' binnen de gemeente Groningen en besloot huiswaarts te gaan maar eigenlijk niet wetende wat ik met wat ik had gezien precies moest.
Dat laatste is een probleem van velen zo begreep ik bij toeval een paar dagen later. Op maandag 11 juli was ik 's morgens weer op een complex waar het woord vandalisme viel en waar maar niets tegen te doen is. Iets wat bij mij in de categorie, zijn we nu door de ratten besnuffelt, terechtkwam. Want het kan toch niet zo zijn dat we met elkaar toestaan dat vandalen van sportcomplexen een zootje maken en waar vrijwilligers weer de nodige tijd in mogen steken om alles weer netjes in de juiste staat te brengen. Ik ben niet iemand die graag als verklikker betitelt wil worden. Iets wat hopelijk voor velen onder ons geldt. Maar soms moet je een uitzondering maken als het gaat over vernielingen die er steeds vaker op sportcomplexen gepleegd worden. Nogmaals als ik een dorpsgenoot met een andere partner dan zijn eigen ega in een spannende houding zou tegenkomen zou mij dat een vreugde zijn. Maar vernielingen aanrichten op een sportcomplex is toch even een ander 'plakje cake'. Dat is anders want dan zit je aan iemand zijn spullen en waar je vanaf moet blijven. Vandalen die ook weg moeten blijven uit dug outs waar helemaal niet in gerookt mag worden. Kortom, gewoon opzouten van een sportpark waar je niks te zoeken hebt.
Een kreet is dat een sportpark nooit helemaal af te sluiten is. Een kreet die klopt maar toch kan het wel. Een bordje met tijden waarop staat dat het park gesloten is wanneer er niemand van de vereniging, of verenigingen, die het complex bespelen aanwezig is. Ik weet dat daardoor de goedwillenden het met de kwaden moeten ontgelden. Maar die mogen van mij in dit geval voor verklikker spelen om er voor te zorgen dat degene die het maar niet kunnen laten om vernielingen aan te richten op sportparken eindelijk een keer worden gepakt.