Onderweg naar dat ene doel in 2017(2) : Een wijze raad.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Met www.puurvoetbalonline.nl heb ik een eigen website die veel aandacht besteed aan het amateurvoetbal boven de stad Groningen en een beetje minder aan het amateurvoetbal binnen de stadsgrenzen. Dat is niet omdat ik daar geen interesse in heb maar ik moet nu soms al woekeren met het (te) weinig tijd hebben in een week. Woekeren met tijd omdat er sinds kort een bezigheid is bijgekomen, het trainen voor de ½ marathon van Lauwersoog-Ulrum editie 2017.

je profielfoto

Waar ik in deel 1 van 'Onderweg naar dat ene doel in 2017'' schreef over de reden van mijn loopactiviteiten besloot ik dus om de zaken op 1 juli 2016 goed aan te pakken. De maand juni was er nog een van een rommelig begin. Geen ritme van minimaal 3x per week de hardloopschoenen aan maar meer een maand van dan weer wel en dan weer niet. Maar juli begon anders want van 1 t/m 7 juli liep ik zes keer. Nog geen afstanden die in de buurt van de 10 kilometer kwamen maar op de zesde dag wel in de buurt van de 5 kilometer. Ik moet zeggen, dat viel mij niet tegen als was het geen tempo waar veel lopers vrolijk van worden. Maar ik was dat duidelijk wel en ik beloonde mij met een dag rust. Een rustdag wat mocht na zes dagen actief bezig zijn. Een dag  die in een ander daglicht kwam te staan door een bericht op Twitter over een voetbalclub die wegens ziekte een andere hoofdtrainer zocht. Een bericht wat uiteraard voor de nodige impact zorgde. Wanneer je de club en trainer beide goed kent sta je daar namelijk  even wat langer bij stil dan wanneer het wat verder van je weg staat.
Maar na een dag rust brak week2 aan en kwamen de loopschoenen weer tevoorschijn. De planning was om richting de 6 kilometer te gaan. Dat moest echter gebeuren in vier rondjes door Ezinge want een rondje Feerwerd zat er niet in. De 'vierbaansweg' tussen Feerwerd en Ezinge was namelijk afgesloten voor alle verkeer inclusief hardlopers of die probeerden dat te zijn. Dit alles gebeurde om te zorgen dat het wegdek weer in een goede staat werd teruggebracht. Al in de eerste ronde kon het plan, voorzichtig de 6 kilometer, halen de prullenbak in. De 6 kilometer was nog een stap te ver. Maar direct dacht ik aan de kreet, Tjop, Tjop oude Rups. Doorzetten!. Waar ik anders misschien zou hebben gedacht, ik wandel het rondje uit en klaar bedacht ik wat anders. Ik besloot er een tweede ronde aan vast te koppelen om exact te kijken wat mijn tijd over een kilometer zou zijn. Voor de in totaal 3100 meter had ik 18.20  nodig. Een paar uur later kwam ik een gelouterde hardloper, Peter de Vries, tegen waar ik in vroegere jaren prachtige taferelen mee heb beleeft op de Eenrumer Kermis. Nu zijn we beide bijna zestigers en ging het over hardlopen. Van Peter kreeg ik te horen dat mijn 'tempo 10' helemaal niet slecht was na een eerste week in training zijn. Maar, zei de oud-trainer van Artemis er direct achteraan, kijk uit doe niet te gek want een blessure kan zo maar roet in het eten gooien.”
Die wijze raad nam ik graag aan want je kunt in gedachten wel 'Tjop, Tjop oude rups. Doorzetten!' horen maar ook een oude rups begint tegen blessureleed helemaal niets.