Een parkmeester misschien zo'n gek idee nog niet.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Op het artikel over het vandalisme op sportcomplexen(http://wqd.nl/R2KO ) kwamen de nodige reacties binnen. Reacties van personen uit het amateurvoetbal die het er roerend mee eens waren dat er wat moet gebeuren tegen personen die het slopen van doelen, het vernielen van dug-outs en het met glas bezaaien van voetbalvelden als iets normaals zien.
je profielfoto
Dug-outs die als 'hangplek beschouwd worden mag je toch als bijzonder zien en waarbij het woord bijzonder zacht uitgedrukt is. Mij ontgaat de gezelligheid van, kom we gaan lekker 'hangjongere' in de dug-out van een sportcomplex spelen volledig.
Maar gezien de reacties komt dit probleem veelvuldig voor op complexen in stad en provincie. Een probleem waar vaak de reactie vanuit de gemeente op komt van, we laten de politie wel wat vaker surveilleren. Iets waar de politie echt op zit te wachten. Extra patrouilleren op en rond sportcomplexen die dankzij het 'open park beleid' van een gemeente voor alles en iedereen begaanbaar is.
Maar binnen de reacties werd ook in oplossingen gedacht. Een opmerking was, waarom gaan we niet terug naar de tijd dat een complex een parkmeester had. Iemand die zich in deze tijd met gemak zou terug betalen. Want schrik niet de schade die er soms wordt aangericht is enorm. Een parkmeester, ik moet eerlijk zeggen ik had er nog nooit van had gehoord. Maar in de grote steden scheen dat vroeger vrij normaal te zijn. Een parkmeester die een complex moet bewaken tegen een stelletje vandalen dat het leuk vindt om op een sportcomplex vernielingen te plegen.
Gezien de reacties begreep ik dat er regelmatig geklaagd wordt richting de gemeenten in stad en ommeland. Klachten die dus niet echt serieus genomen worden als ik de reacties goed begrijp. Maar ook binnen een gemeentebestuur zal men toch een keer het 'licht' zien. Daar zal men toch ook begrijpen dat clubs er moedeloos van worden wanneer de vandalen weer eens vrijelijk hun gang kunnen gaan. Zo ligt de foto van een van de kunstgrasvelden op sportpark De Koepel mij nog helder voor de geest. Een veld bezaaid met peuken en kapotgeslagen flessen.
Triest maar helaas iets wat steeds vaker voorkomt. Daarom, een parkmeester is zo'n gek idee nog niet.