Op slot gooien die sportcomplexen en snel!

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Onbekenden hebben vernielingen aangericht op het sportpark van v.v. Helpman in Groningen. Een doel en een dug-out werd vernield. Leden van de club troffen zaterdag naast de vernielingen een enorme een puinzooi aan op het kunstgrasveld. Het bestuur van de club wil de sociale controle verhogen. Er moet beter gelet worden op mensen die geen lid van de club zijn. Afsluiten van het sportpark mag niet vanwege open park beleid van de gemeente. De politie heeft toegezegd vaker op het sportpark te controleren. Het bestuur van de club heeft de buik vol van de vernielingen. ,,Dit moet stoppen”, schrijft de club op Facebook.
je profielfoto
Het bovenstaande is te triest om niet in lachen uit te barsten. Door het 'open park beleid' van de gemeente mogen voetbalclubs in de gemeente Groningen het complex niet afsluiten. Een 'open park beleid' doet je wenkbrauwen fronsen. Een 'open park beleid' betekent denk ik niet dat de denktanken binnen de gemeente Groningen er persoonlijk een 'open huis beleid' op nahouden. Een beleid van, ik zet mijn voordeur open zodat het inbrekersgilde niets hoeft te forceren. Sinds dat ik met Puurvoetbalonline 'onderweg' ben zijn er met regelmaat meldingen van vandalisme en inbraak op sportcomplexen voorbij gekomen. Iets wat zorgt dat vrijwilligers de schade weer mogen herstellen en de clubs die door het dievengilde werd bezocht met extra kosten werden geconfronteerd. Want natuurlijk werd er meer meegenomen dan een gezondheidsproduct van Wilfred Genee of de bekende bal. Vaker gingen de dieven er met geld of apparatuur vandoor zoals ooit in Kloosterburen gebeurde. Daar werd en paar jaar geleden de kantine bezocht door gasten die er niets te zoeken hadden.
Kloosterburen is niet het enige slachtoffer. Zo uit mijn hoofd weet ik dat Gorecht, VVSV'09 en Noordwolde ook ooit bezoek hebben gehad van 'spul' wat je niet op bezoek wilt hebben. Waar diefstal erg is mag ook het vandalisme als een bron van ergernis worden gezien. Vandalisme waar je als vereniging doodziek van wordt. Doodziek omdat alle amateurverenigingen draaien op de inzet van talloze vrijwilligers. Vrijwilligers die vele uren spenderen aan een vereniging die hun lief is en oprecht balen van het vandalisme wat steeds vaker voor komt op sportcomplexen die in de gemeente Groningen niet afgesloten mogen worden. Een regel die 50 jaar geleden misschien voor weinig problemen zorgde maar wat in 2016 een ander verhaal is. Het vernielen van een ander zijn eigendommen neemt wat sportcomplexen betreft steeds meer toe. Dat is vervelend voor de verenigingen die bespelers van het betreffende complex zijn. En vervelend is het ook wanneer je te maken krijgt met, we hanteren een 'open park beleid'. Een open park voor wat. Voor buurtbewoners die er hun viervoeter uitlaten of voor stelletjes die een amoureus plan hebben en daar de dug outs geschikt voor vinden?
Onzin natuurlijk en wat betekent dat een sportcomplex prima afgesloten kan worden nadat de laatste trainingen zijn afgewerkt en weer geopend wordt wanneer de trainingen de volgende dag weer beginnen. Er zullen zijn die zeggen, moet dat nu, een complex afsluiten. Het antwoord is ja , of zet iedereen, precies eender als de 'denktanken' binnen de gemeente Groningen, zijn of haar voordeur ook 'gewoon' open om het dievengilde zijn gang te laten gaan.....