De 'Arnovermeulentjes', 'Jeroengreutertjes' en 'kenners' moeten terug naar de basis

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Dit weekend werd ik 'getagd' in een een reactie wat iemand plaatste over het EK in Frankrijk. Iets waar ik mij van afvroeg wat het precies betekende en wat de zin, of onzin van dat 'taggen' was.


je profielfoto
Ik maak er tegen mijn dochters weleens grapjes over maar van iemand die is opgegroeid met het moeten schrijven met een kroontjespen zijn veel dingen binnen het sociale mediagebeuren niet vanzelfsprekend. Veel op dat gebied is voor mij precies eender als dat wat zich onder de motorkap van een auto afspeelt, onbekend. Daarom vond ik de vraag ook gerechtvaardigd wat er met dat 'taggen' bedoelt werd.
Het antwoord was helder. De schrijver doelde op het feit dat Puurvoetbalonline positieve kanten benoemde uit de lagere regionen van het amateurvoetbal. Een opmerking waar ik mij uiteraard wel in kon vinden.
Sinds ik op de sociale media actief bent zijn de opmerkingen ieder jaar talrijk, wat sta je in vredesnaam bij een wedstrijd in de vijfde klasse langs de lijn te doen. Steevast is dan het antwoord dat er zich ook in de 'kelder' van het amateurvoetbal situaties voordoen waar je als voetballiefhebber vrolijk van wordt. Daar is echter een maar bij. Je moet wel weten wat het niveau is waar je naar staat te kijken. Na ruim vijftig jaar rondbanjeren op de voetbalvelden hoeft niemand mij meer uit te leggen dat het voetballen in de 1e klasse van een hoger niveau is dan in de 5e klasse. Iets wat, als ik de commentaren mag geloven, bij de 'Arnovermeulentjes' en 'Jeroengreutertjes' tijdens het EK wat anders schijnt te zijn. Het zal allemaal wel wat de heren roepen maar dan denk ik, mooi laten lullen,schakelen naar de 'Belg' of de TV uit.
De laatste weken kreeg ik steeds meer het beeld van een slecht EK want de commentaren van de 'kenners' waren vernietigend. Er waren er die bijna overwogen om voor een trein te springen want het EK viel ze zwaar tegen.
Wanneer je als liefhebber op deze wijze het amateurvoetbal zou benaderen dan was je snel klaar. Dan was een voetbaldepressie nabij en werd er ongetwijfeld door de plaatselijke huisarts geadviseerd om het groene gras maar te mijden.
Maar gelukkig zal dat advies niet nodig zijn. Want nog steeds besef ik mij ieder weekend in het voetbalseizoen naar welk niveau ik sta te kijken en weet dat er geen Zlatan, Messi of een Ronaldo voorbij zullen komen. Om eerlijk te zijn boeit mij dat niet. Want ook dit seizoen werd ik weer op mijn wenken benieuwd in de 'kelder' van het amateurvoetbal. Zo was ik aanwezig bij het duel GRC Groningen-SIOS toen de ploeg uit Sauwerd de koploper helemaal 'kleurenblind' speelde. Ik zag in Zoutkamp Vince van der Veen excelleren tegen Drogeham en in Roodeschool liet Corenos op een dinsdagavond zien dat je met de juiste inzet veel kunt bereiken. Drie duels uit wat de 'kenners' oneerbiedig' de kelder van het amateurvoetbal noemen. Maar soms liggen er in een donkere 'kelder' leukere dingen dan op een zonnige zolder maar wat je wel moet willen zien. Maar dat zijn de 'Arnovermeulentjes' en 'Jeroengreutertjes' al heel lang geleden ontgroeid waarin ze gesteund worden door de zogenaamde 'kenners' die ook al heel lang geleden afscheid hebben genomen van dat waar het pure voetbal gespeeld wordt en dat is in de 'kelder' van het amateurvoetbal.