Het damesvoetbal moet het samen doen .....

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Het damesvoetbal wordt door velen binnen de voetbalwereld niet of nauwelijks serieus genomen. Iets wat vreemd overkomt wanneer je de prestaties van het damesvoetbal op het Hogeland vergelijkt met die van hun mannelijke collega,s.

je profielfoto

In het seizoen komen er maar liefst drie damesteams in de tweede klasse uit. v.v. Winsum handhaafde zich gemakkelijk in de tweede klasse, EKC wist klassenbehoud te bewerkstelligen door in de nacompetitie eerst van Balk te winnen en in de finale te sterk te zijn voor SWZ Boso Sneek. En als laatste SV Bedum dat via de nacompetitie promoveerde door met ruime cijfers van SJO J.V. Oostenburg te winnen. Daarnaast was er nog een promotie op het Hogeland te melden. De dames van SIOS uit Sauwerd werden namelijk kampioen in de vierde klasse en mogen het dus komend seizoen in de derde klasse proberen. Prima resultaten van vier teams die in verhouding schril afsteken bij de prestaties van de 23 standaardteams op het Hogeland.
Nog steeds zijn er die voetballende dames maar niks vinden. Dit omdat dames/meisjes daar simpelweg het motoriek niet voor hebben. Iets wat natuurlijk steeds meer achterhaald wordt omdat meisjes tegenwoordig op steeds jongere leeftijd gaan voetballen.
Dat gebeurt in het begin uiteraard bij de vereniging in het eigen dorp waar dat op een gegeven moment stop omdat er geen team meer is waar in verder gevoetbald kan worden. Dan moet er overgestapt worden naar een andere vereniging waar v.v. Winsum en EKC voorbeelden van zijn. Want beide damestakken bestaan niet alleen uit speelsters die in Winsum of, in het geval van EKC, in Eenrum of Kloosterburen woonachtig zijn. Beide teams hebben een duidelijk regionale functie waarbij wel gezegd mag worden dat Kloosterburen-voorzitter Ron Bolt bepaald niet blij was met de aanpak vanuit Winsum. Een iets te drastische benadering zette kwaad bloed bij de preses en wat eigenlijk naadloos aansluit op de problematiek bij het mannenvoetbal op het Hogeland. Bolt liet in duidelijke bewoordingen horen dat hij niet zat te wachten op een afroming van de damestak van Eenrum en Kloosterburen. Willen speelsters uit vrije wil gaan is dat een eigen keuze maar benaderen van speelsters liet de voorzitter in woede ontsteken.
Een terechte opmerking vanuit Kloosterburen waar men trots is dat EKC zich heeft gehandhaafd en zich verheugd op duels tegen SV Bedum en v.v. Winsum. Iets wat weleens heel snel afgelopen kan zijn wanneer clubs aan elkaars speelsters, en bij de mannen , spelers lopen te trekken. De resultaten van de clubs op het Hogeland geven dat beeld namelijk. Trainers die zich drie slagen in het rond bellen om de selectie op een peil te brengen die tot successen moeten leiden. Een gegeven wat sommige voetballiefhebbers dit  weekend nog voor gedachtekronkels richting een FC Eemsmond en De Marne United bracht. Een utopie weliswaar maar die werd ingegeven door een verschraling van het voetbal op het Hogeland. Dat laatste, een verschraling van het damesvoetbal, moeten de clubs in onze regio dus niet willen. Koester elkaar en maak SAMEN dat het damesvoetbal ook in onze regio serieus genomen wordt is namelijk veel beter....