De limiet is bereikt !

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Het seizoen 2015-2016 is voor de clubs op het Hogeland ten einde. Zo links en rechts wordt er in de donkerste spelonken van het amateurvoetbal door wat lagere teams nog wat ‘gebald’ worden maar daar blijft het bij.

je profielfoto

 Op het moment van schrijven, zondag 5 juni, worden er nog wat nacompetitieduels gespeeld, wat duels in de lagere regionen maar meer ook niet. Een seizoen met voor veel teams een kar vol ergernis. Een kar vol ergernis over het aantal duels wat sommige teams in de laatste weken van het seizoen nog moest spelen. Wedstrijden die eerder in het seizoen werden afgelast kwamen voor de lagere teams in de maand mei terug. De maand van, alle vogels leggen een ei en de zon schijnt blij. Daar dacht ik vanmorgen aan en bedacht mij wat voor kromme toestand het eigenlijk is. Teams die in de wintermaanden bijna structureel te weinig mankracht hebben dartelen in het voorjaar als jonge veulens in de wei. Vaak wordt beweerd dat er voetballers zijn die opbloeien als het lente wordt. Ik moet zeggen dat ik mij daar wel iets bij kan bedenken. Ik weet wel een aantal complexen dat als voetballer mijn voorkeur niet zouden krijgen bij een straffe wind van zee.
Door het ‘dartelen’ zag ik echter ook een kromme toestand in de vorm van, in de wintermaanden niet kunnen is in het voorjaar lekker op een avond spelen. Dinsdagavond was ik in Zoutkamp waar Zeester tegen Ezinge oefende. Een lekker temperatuurtje, een prima grasmat dus ideale omstandigheden. Omstandigheden die menig team deze weken zal hebben ervaren. Want er werd de laatste weken wat afgevoetbald in de lagere regionen van het amateurvoetbal.
Eigenlijk een bizarre toestand. Standaardteams en goedwillende team die er in het laatste geval alles aan deden om in de wei te komen speelden wanneer de sneeuwvlokken naar beneden kwamen. Ploegen van clubs die een bandje hebben met als tekst, ons …team komt niet door een tekort aan spelers, voetballen hun inhaalwedstrijden onder prachtige weersomstandigheden. Daar moest ik vanmorgen aan denken met de wetenschap dat de bond werkt aan oplossing van dit probleem. Daarvoor is er een werkgroep in het leven geroepen die daadwerkelijk met dat probleem aan de slag is gegaan. Een werkgroep met niet alleen bondsbestuurders maar ook met mensen van de werkvloer, lees wedstrijdsecretarissen. Mannen of vrouwen die weten hoe het werkt. Want steeds vaker komen er geluiden dat er clubs klaar zijn met het afhaken van tegenstanders.
Prima geluiden waar het gaat over competities die schever zijn dan welke toren in Pisa dan ook. Daar wil men bij de bond vanaf en waar dus aan gewerkt wordt. In welke vorm het gebeurd is nog niet bekend. Maar dat district Noordoost graag wat wil veranderen aan het gedrag van verenigingen waar het gaat over duels waar men niet voldoende spelers voor tot zijn beschikking heeft mag duidelijk zijn. Dat gaat op zeker gebeuren want het is te gek voor woorden dat er teams zijn die in de wintermaanden ‘ziek, zwak of misselijk’ waren er nu vrolijk op los voetballen en de goedwillende teams al weken ‘voetbalvrij’ zijn. Wat dat betreft is de limiet bereikt