Mijn moment van het weekend: Het ‘spel’ tussen een voorzitter en zijn trainer.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Voor tijdens of na ieder duel waar ik voor de Ommelander Courant, of soms de Oostermoer, aanwezig ben gebeurt wel iets wat het schrijven van een artikel waard is. Iets wat ook in het achterons liggend weekend weer het geval was.


je profielfoto

 

Doordat er van de vijf clubs in het Ommelander Courantgebied drie een uitduel speelden, Kloosterburen was vrij, ging ik vorige week zondag voor de Oostermoer naar het duel Actief- GRC Groningen. Een speciaal duel want Actief was in een felle degradatiestrijd verwikkeld met Annen en speelde tegen een ploeg die een week eerder kampioen was geworden. Het bijzondere aan het duel was verder dat de voorzitter van GRC Groningen, Henk Mekenkamp, inwoner is van Eelde. De voorzitter van GRC wist dat ik naar Eelde kwam en voor aanvang van het duel tussen laagvlieger Actief en de kampioen spraken wij over een voor Actief gunstig scenario. Kort gezegd, Henk gunde de Eeldenaren wel een punt zodat Actief op de laatste competitiedag in een onderling met Annen kon uitmaken wie er rechtstreeks ging degraderen en wie de nacompetitie inging. Maar vertelde hij er direct bij, ik denk niet dat het gebeurt dat we hier punten laten liggen. Dus hoop ik maar dat Annen van Noordster verliest. Onze trainer is namelijk absoluut niet van plan om als kampioen punten weg te geven. Die wil zijn naam als trainer niet te grabbel te gooien."
Uiteraard wist ik wie Henk Mekenkamp bedoelde. Oud-prof Rinie Jurna is namelijk als trainer actief bij GRC Groningen waar hij er nu twee seizoenen op heeft zitten. Tijdens de warming up zag ik een gedreven Rinie Jurna bezig en ik wist, dit gaat een lastig verhaal worden voor Actief. Niks van we doen het even kalm aan, de wedstrijd werd serieus benaderd. Gewoon volle bak erop kletsen was een opmerking die hij liet vallen vlak voordat het duel begon. ‘Actief direct vastzetten en met ruime cijfers van het veld vegen,” was een volgende opmerking waarbij de ogen van Henk Mekenkamp en Rinie Jurna elkaar kruisten. Een blik dat voorzitter Henk Mekenkamp deed beseffen, mijn dorpsgenoten zullen het zelf moeten doen. Want van ons, en hoe zeer ik ze dat ook gun, van ons krijgen ze niks. GRC Groningen kwam al snel voor met 0-2 maar nog voor de rust werd het 1-2. Toen het snel na de pauze ook nog een 2-2 werd was het klaar op de bank van GRC Groningen. Want waar Jurna eerst nog rustig op zijn stoeltje zat stond de coach al snel lang de lijn. Dat zorgde dat het tempo weer omhoog ging bij zijn team en het werd al snel 2-3 en niet veel later 2-4. Een achterstand die Actief niet meer kon goed maken waarbij het ook nog eens hoorde dat Annen in Pekela tegen Noordster met 0-4 aan de leiding ging. Een Noordster dat zich in tegenstelling tot GRC Groningen moest prepareren voor de nacompetitie en daarom misschien wel spelers spaarde. Maar dat was in Eelde niet het geval want daar speelde een kampioen die wist dat alle ogen op ‘kwatta’ gericht waren. In de slotfase van een wel heel erg eenzijdig duel stond ik naast de voorzitter van GRC. Een voorzitter die wist natuurlijk wist dat je aan iemand die dit seizoen in meerdere opzichten een echte winnaar bleek te zijn niet moet vragen of hij punten cadeau wil doen. Dat begreep Henk Mekenkamp heel goed en daarom was het ‘spel’ tussen voorzitter die het toch had probeert en een trainer die daar niet gevoelig voor was ook zo mooi.