Veel ‘gedoe’ rond halve finale beker tussen meidenteams HFC’15 en Veendam 1894.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Vrijdagmiddag las ik bij toeval een bericht in het Dagblad van het Noorden over het ‘gedoe’ rond het bekerduel tussen de meisjes van Veendam 1894 en HFC’15. Het bericht ging over het feit dat HFC’15 niet wilde meewerken aan het verplaatsen van de ½ finale tussen de MA1 van Veendam 1894 en hun leeftijdsgenoten van HFC’15.
je profielfoto

 

Dat bericht vroeg natuurlijk om aandacht en het ging over het feit dat de meiden van Veendam naar een toernooi in Rosmalen gingen en daardoor de ½ finale niet konden spelen. Volgens elftalleider Oosting van Veendam 1894 had Veendam pas in de week van koningsdag bericht gekregen dat de MA van Veendam 1894 op 7 mei voor de beker in actie moest komen. Een beetje spitwerk in Ezinge gaf echter een ander beeld. Niet alleen aan het begin van het seizoen werd het speelschema bekend gemaakt, dit werd op 2 maart 2016 nog een keer herhaald. Dus niet in de week van koningsdag maar in de eerste week van maart. Een beetje vreemd is het, wanneer we het artikel mogen geloven, dat Veendam begin maart het verzoek bij de KNVB had neergelegd om het duel te verplaatsen. Iets waar waarschijnlijk door de bond niet op is gereageerd. Ook werden er door Veendam diverse pogingen richting HFC’15 ondernomen waar men op het standpunt stond, de datum van 7 mei staat al heel lang vast en het gaat wel over een halve finale van een bekertoernooi. En verder liet ook het speelschema geen wijziging toe.
Zo was ik zaterdagmorgen rond 10.45 uur in Hoogkerk om met eigen ogen te zien of er wel of geen team uit Veendam in Hoogkerk zou arriveren. Het wachten duurde lang want alles wat er kwam, geen MA1 uit Veendam. Ik was oprecht verbaasd en ben dat nog steeds. Iets wat al maanden bekend is laat je lopen voor een toernooi dat volgend jaar weer op het programma staat. Maar dit terzijde. Een halve finale beker, wie heeft dat ooit gespeeld in zijn of haar carrière. Dat zijn er niet zoveel en wat daarom ook iets is dat je moet koesteren. Ooit was ik bij een jeugduel met als inzet een plaats in de bekerfinale. Een geweldig duel dat uiteindelijk door strafschoppen werd beslist. Een bekerduel met alles erop en eraan. Prachtig om te zien en een belevenis voor de spelers en technische staf.
Maar het werd 11.15 uur en nog steeds geen bewegende beelden van een aantal auto’s uit Veendam. Het begon er dus steeds meer naar uit te zien dat Veendam 1894 de halve finale van het bekertoernooi liet lopen. Onbegrijpelijk maar waar. Want een kwartier later was er nog niets veranderd en kon iedereen weer naar huis. Een triest iets wat eens te meer aangeeft dat het steeds meer voetballand verwonderland wordt.
Het bekertoernooi wordt door velen, en terecht, als een mooie vorm van het spelen van oefenduels gezien. In het standaardvoetbal maken vijfdeklassers weinig kans wat in de lagere regionen en in het jeugdvoetbal vaak anders is. En dan weet je dat wanneer je een ronde overleeft er een volgende ronde komt. Dan weet je dat als je in maart nog in de beker zit je even verder moet kijken voor je een deelname aan een toernooi bevestigd. Dat moet je niet doen maar wat Veendam 1894 wel deed. Een beetje dom zou Koningin Maxima zeggen en in dit geval klopt dat. Maar wat nog erger dan dom is dat je het DvhN gebruikt om je zin te krijgen en de zwarte Piet bij een ander neer te leggen. Je eigen fout op laten lossen door een ander. Een simpel verhaal, als je met twee minnaressen gelijktijdig hebt afgesproken moet je dat ‘probleem’ ook zelf oplossen. Dat er daarom in Hoogkerk een wedstrijdformulier is ingevuld met de opmerking BNO(Bezoekers niet opgekomen) is niet meer dan terecht. Het woord is daardoor nu aan de KNVB die in mijn ogen maar tot een beslissing kan komen. Want een ploeg die zo weinig belang heeft bij een ½ halve finale mag een finale natuurlijk nooit spelen.