Warffum, Kloosterburen en Eenrum: 'Schoenmaker blijf bij je leest

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Dat er op het artikel http://www.puurvoetbalonline.nl/columns/10216-de-v-v-warffum-gaat-toch-niet-dezelfde-fout-maken-als-velen-al-gemaakt-hebben.html wel wat reacties los zouden komen had ik wel verwacht. Het aansluiten van een zaterdagtak bij een vereniging die zijn wortels in het zondagvoetbal heeft zorgt namelijk bijna altijd voor rumoer.
je profielfoto
Dat er bij Warffum een inventarisatie wordt gedaan over het wel of niet op zaterdag voetballen, geeft aan dat er leden zijn waar dat bij leeft. Daar leeft het op zaterdag voetballen meer bij dan het op zondag spelen. Als die mogelijkheid er is bij de vereniging die je lief is dan is dat mooi. Maar vaker zie je dat een tak toevoegen aan de bestaande situatie niet veel oplevert. Iets waar ik donderdag nog maar weer eens op geattendeerd werd toen iemand met voorbeelden uit de stad Groningen en omstreken kwam. De persoon noemde de situatie in de stad Groningen, waar er meerdere clubs zijn die over een zaterdag en zondagtak beschikken. Toevalligerwijs zijn het in de stad Groningen de zondagafdelingen die over een rijke historie beschikken. Velocitas, GRC Groningen, Be Quick, Helpman, Groninger Boys en GVAV Rapiditas beschikken over een zaterdag en zondagtak waarbij de ware voetballiefhebber niet warm loopt voor de verrichtingen van de zaterdagvoetballers. Amicitia VMC is wel een vereniging die op zowel de zaterdag en zondag ambitieus is. Wat bij Groen Geel weer anders is. Daar speelt de zaterdagtak duidelijk hoger dan de zondagafdeling. In voetballand wonderland hoor je vaak dat er in de stad Groningen teveel clubs zijn. Daar zullen de verenigingen uiteraard anders over denken. Iedereen club heeft zijn eigen cultuur en wil dat graag in stand houden. De zaterdagtak bij Velocitas en ook Groninger Boys is tot stand gekomen doordat een stel vrienden ergens in de stad met elkaar wilden voetballen. Een echte binding met een vereniging hadden ze niet maar beide clubs hadden wel zin in een team extra. Want dat was een beetje het verhaal en niks anders. Niks mis mee maar of het een toegevoegde waarde heeft is nog maar de vraag.
Dat van geen toegevoegde waarde was ook duidelijk zichtbaar bij alles wat zich rond de ‘soap’ in Harkstede afspeelde. Daar kreeg men twee seizoenen geleden een team cadeau dat over kwam van buurman Engelbert. Daar was men blij dat men het team kwijt was maar in Harkstede dacht men daar anders over. Daar dacht het bestuur in cijfertjes want een aantal extra leden keer de contributie is ook geld. Nu de ploeg er vier weken voor het einde van het seizoen de brui aan heeft gegeven is alles in paniek en moeten we medelijden hebben met het bestuur. Ik moet eerlijk bekennen dat ik dat niet heb. Als het bestuur zijn huiswerk goed had gedaan dan had het geweten dat het team dat overkwam van Engelbert geen team van onbesproken gedrag was. Dus echt verrassend vond ik deze actie niet.
Warffum, Eenrum en Kloosterburen, als ik even op het Hogeland blijf, zijn al jarenlang actief als zondagclub. Warffum en Eenrum willen in 2018 hun honderd jarig bestaan graag vieren en Kloosterburen koerst af op zijn negentig jarig bestaan. Ik moet zeggen bij de drie verenigingen vind ik het zaterdagvoetbal ook niet passen. Precies zoals ik het voetballen op zaterdag niet bij mij vond passen. Opgegroeid met het als senior voetballen op zondag had ik er te weinig mee om aan mijn nog geen twee seizoenen Ezinge er nog een jaar aan vast te plakken. Maar Kloosterburen, Eenrum en ook Warffum moeten nooit met die poppenkast beginnen. Lekker je eigen identiteit behouden en niet mee doen met de fratsen van er moet nog maar een tak bij. Want waar een tak extra in de natuur een boom sterker maakt is dat bij een voetbalclub vaak anders. Daar zorgt een tak extra vaak voor gezeik en voegt het niets toe. Want dat was duidelijk aan de reacties op het artikel over het zaterdagvoetbal in Warffum te lezen. Nu is er al tweespalt binnen een club die op weg is naar het 100 jarig jubileum als zondagvereniging. Tweespalt die nergens voor nodig was geweest want er is natuurlijk geen club die op een afroming van rechts zit te wachten wat er toe leidt dat het in een dorp als Warffum vervolgens aan beide kanten niks wordt.