Ezinge heeft een echte nummer 14.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Het artikel http://www.puurvoetbalonline.nl/columns/10190-bart-mag-het-shirt-met-nummer-14-niet-aan.html blijft de gemoederen bezig houden. Iets wat ik niet had verwacht maar ergens ook wel weer grappig vindt.
je profielfoto

 

De ‘gekkigheid’ rond het artikel wat ik schreef hoe ik tegen bepaalde rugnummers aankijk deed mij beseffen dat Puurvoetbalonline aardig bezocht wordt. Niet zoveel als anderen die zich dat  zelf graag wijs maken maar ontevreden ben ik niet. Dat laatste baseer ik op de reacties op de sociale media en zaterdagavond tijdens de Hilarische Sportquiz in Kloosterburen. Reacties die doordrenkt van humor waren. Zo ging het over een voetballer van Kloosterburen die met rugnummer 14 speelt en toevallig een voornaam had die akelig overeenkwam met de persoon in het ‘gewraakte’ artikel.
Maar nummer 14 bleef dit weekend rondzoemen en wat in mijn optiek moest kunnen. Zo zag ik in het derde elftal van Kloosterburen een speler lopen die alleen door zijn staat van dienst het nummer 14 mocht dragen. Hans Baarslag is van mijn leeftijd zo gok ik en voetbalt nog steeds. Iets waar ik op mijn vijftigste, en dus negen jaar geleden, mee ben gestopt. Het op zaterdag voetballen was aan mij niet besteed en om nog weer naar een zondagclub te verkassen zag ik niet zitten zodat de sporttas met inhoud richting de container verdween. Maar Hans voetbalt nog wel en waar ik respect voor heb. Op veld twee in Kloosterburen was er ook een duel gaande waar aan de kant van Kloosterburen een nummer 14 liep. Een in de tweede helft boze nummer 14 omdat hij het sociaal wisselbeleid even niet begreep. Maar wel een nummer 14 die even later aansloot bij het 1e team om als veertiende man de wisselbank te complimenteren. En steeds kwam nummer 14 weer tevoorschijn wat mij deed voelen wat Johan Cruijff heeft betekend. Want nergens werd er gesproken over nummer 10, 11 of welk nummer dan ook. Na het achter ons liggend weekend dacht ik dat het circus rond het artikel wel over zou zijn. Maar het tegendeel was waar. Gisteren, dinsdag 3 mei, speelde Ezinge tegen VVT uit Twijzelerheide. Een wedstrijd die ik verkoos boven het gedoe in een toernooi waarvan je nu al weet tussen welke clubs het de komende jaren zal gaan. Van het duel Ezinge-VVT verwachtte ik eerlijk gezegd niets omdat je van een rode lantaarndrager, Ezinge, tegen een grijze muis, VVT, ook niets mag verwachten. Maar we werden dinsdagavond verrast in Feerwerd waar een hele jonge thuisploeg prima speelde. Een thuisploeg waar geen nummer 14 in de basis stond. Dat nummer stond bij een van de wisselspelers op de rug. Een wisselspeler Nick Rosema, die in de tweede helft binnen de lijnen kwam en gelijk Johan Cruijff ooit, direct de kleinste man op het veld was. Maar er waren meer overeenkomsten. Want precies zoals Johan Cruijff dat deed in zijn eerste wedstrijd voor het eerste elftal van Ajax scoorde Nick in zijn eerste wedstrijd voor het eerste elftal van Ezinge. En ja hoor, daar kwam de opmerking vanaf de zijlijn, mag Nick nummer 14 wel dragen Johan. Natuurlijk werd er gelachen om die opmerking en dat moet ook. Want een beetje humor langs de lijn moet kunnen al denken Pep Guardiola en Diego Simeone daar waarschijnlijk anders over. Maar de invaller met het nummer 14 kon mij wel bekoren. En vandaar dat ik hoop dat de nieuwe trainer van Ezinge, Tony Argus, met vaste rugnummers gaat werken en het aanstormend talent Nick Rosema het shirt met rugnummer 14 geeft.