Bart mag het shirt met nummer 14 niet aan.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Sinds het overlijden van Johan Cruijff is er al veel gezegd en geschreven over een van werelds beste voetballers ooit. Een voetballer die bij Ajax en het Nederlands Elftal het nummer 14 tot een bijna heilig nummer wist te maken.
je profielfoto

 

Ik heb iets met rugnummers. Als voetballer pakte ik niet zomaar een nummer uit de teamtas. Het moest een nummer bestaande uit twee cijfers zijn. Liever nummer 13 op mijn rug dan rugnummer 3. Noem het een tik maar ik voelde dat gewoon zo. Velen hebben niets met nummers en dat kan. Ik dus wel waardoor ik afbleef van een shirt met nummer 10 en al helemaal van het shirt met rugnummer 14. Rugnummers die voor mij heilig waren en alleen maar door bepaalde spelers gedragen mochten worden. Dat type speler was ik niet dus was het verhaal simpel, shirts met rugnummer 10 of 14 deed je niet aan. Deze week werd ik ‘uitgedaagd’ door Bart Groenhof. Bart is een jongen uit de leeftijdscategorie van mijn oudste dochter Krista. Een middentwintiger die niet is opgegroeid met de man die ons als Nederland trots liet worden door zijn voetbal, en later, trainerskwaliteiten, begreep mijn ‘adoratie’ richting Cruijff dan ook niet en dat was nog zacht uitgedrukt. Maar als de problemen niet groter worden dan zijn er geen problemen. Nog steeds vind ik het jammer dat Cruijff maar 68 jaar is geworden waarbij je weet dat het leven gewoon weer verder gaat
Maar het nummer 14 bleef de gemoederen bezig houden en helemaal toen ik na Corenos-VVK een opmerking plaatste over de nummer 14 van Corenos, Kevin Haan.
Een voetballer waar je als liefhebber van kunt genieten. Niet zelden de kleinste man binnen de lijnen maar ook niet zelden een van het beteren binnen de lijnen. Een type speler dat het beroemde nummer 14 mag dragen. Je kunt zeggen, waar let je op maar dat is nu eenmaal mijn tik, ik vind dat een nummer bij een speler moet passen. Zo vind ik een beperkte voorstopper geen type voor het nummer 10 of 14. Spelers met dat nummer op de rug moeten wel wat extra’s bieden. Daarom snap ik ook dat Roy Streppel bij De Heracliden met nummer 10 speelt en vorige zomer bij het RWE-team met nummer 14 zijn kwaliteiten liet zien. Zo speelt bij Eenrum Tim Veenstra met nummer 10 en zou bij Hunsingo Paul Broekhuizen dat moeten doen. Twee spelers die overigens ook met nummer 14 mogen spelen. In een tijdperk dat we alles van andere landen, en wat het amateurvoetbal betreft van het
Betaald voetbal, overnemen moeten we dat ook maar doen met de ‘benummering’van de spelers. Iedereen binnen de selecties een vast nummer waarbij gekeken wordt naar welk nummer bij een type speler past.
Helaas gaat het niet lukken om het nummer 14 voor eeuwig van de velden te laten verdwijnen als het ultieme gebaar naar Nederlands grootste voetballer allertijden. Maar als respect zou het wel mooi zijn wanneer de voetballers met een beetje extra aan kwaliteit het shirt met nummer 14 zouden dragen.
Geen types als Bart, die zijn kunsten, en met alle respect, in een van de lagere teams van Corenos vertoont. Want Bart verdient dat shirt namelijk niet. Wanneer je niet weet dat voor veel voetballiefhebbers het overlijden van Johan Cruijff vele malen erger was dan het een jaartje ouder worden van W.A. van Buren heb je namelijk te weinig kennis van onze voetbalgeschiedenis om ook maar een beetje extra te zijn.