Bezoekers niet opgekomen invullen in plaats van afgelast moet meer gebeuren!

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

De idioterie binnen de diverse competities in vooral de B-categorie neemt zo langzamerhand clowneske vormen aan. Teams die  al drie keer hebben afgezegd willen ook nog even gaan uitmaken wanneer ze wel  willen spelen.

je profielfoto

 Dat het in de onderste regionen van het amateurvoetbal qua de nog te spelen duels een zootje is wordt mij met de dag duidelijker. Er zitten namelijk beduidend minder klinkers in de Peperweg te Ezinge dan er teams zijn die er een grote teringzooi van maken. Teams die het afzeggen voor een duel als iets heel normaals zien. Iets wat ook deze week weer bleek toen een duel voor de derde keer moest worden afgeblazen.
Gezien de staat van de velden is het al jaren een utopie dat er nooit een duel afgelast wordt. Zolang we, gelukkig, nog over natuurgrasvelden beschikken zal dat altijd zo blijven. Afgelastingen betekenen dat duels ingehaald moeten worden. Daar worden weekenden voor vrij gehouden en als dat niet lukt, gaan de duels naar een doordeweekse dag. Daar is weinig spannends aan want dat is al jaren het geval. Naast dat duels door veldomstandigheden afgelast worden kennen we vooral de laatste jaren nog een ander fenomeen. Het afkeuren door een chronisch tekort aan spelers. En met een chronisch tekort wordt ook een chronisch tekort bedoeld. Teams die niet uit 16 spelers bestaan kunnen er namelijk maar beter per direct mee stoppen. Want mijn ervaring leert dat je dan als coach/leider een groot probleem hebt. Maar eigenwijs als veel verenigingen/coaches/leiders zijn denkt men dat het ook wel met minder kan. Een volstrekt belachelijke redenering want dat kan dus niet. In bijna ieder team zitten namelijk wel een paar vakantie-woonboulevard of ‘andere activiteiten die belangrijker zijn dan het voetbal’-gangers. Dat is niet lullig bedoeld maar gewoon een constatering.
Nu we richting einde seizoen gaan wordt het dringen geblazen want er zijn teams die nog een groot aantal duels moet spelen. In sommige gevallen gaat dat nog om meer dan een derde deel(!) van de competitie. Een volstrekt belachelijke zaak waar de teams die daar mee te maken hebben ook echt helemaal klaar mee zijn. Een simpel verhaal, waar een veld onbespeelbaar is kan er niet gespeeld worden. Maar drie keer afzeggen en bij de derde keer direct de toevoeging plaatsen dat men na 15 mei wel kan spelen stinkt als een sporttas die al 14 dagen niet is uitgepakt. Een dergelijke opmerking stinkt namelijk aan alle kanten. Want na 15 mei is de A-categorie uitgevoetbald en komt, en wat al vaker op Puurvoetbalonline is geschreven, de firma ‘list en bedrog’ in actie. Want het dan opeens wel kunnen spelen  betekent dat er namelijk ‘hulptroepen’ beschikbaar zijn. Hulptroepen die dat  in de B-categorie hebben te zoeken wat voor Sepp Blatter en Michel Platini geldt in een voetbalstadion, helemaal niks. Gelukkig werken steeds meer verenigingen niet meer mee aan het gelul van, kan het duel ook ‘afgelast’ worden omdat een team niet genoeg spelers tot zijn beschikking heeft. Die vullen BNO(Bezoekers Niet Opgekomen) in i.p.v. ‘afgelast. Iets wat ik persoonlijk toejuich. Volgens mij zijn speelschema’s niet  opgezet in het kader van, we hopen dat er niets mee gebeurt. Een idee dat er bij velen wel heerst overigens. Die hebben zoiets van, er is maar een schema wat telt en dat is mijn schema. Deze week was het weer raak en moet er voor de vierde keer een datum gevonden worden voor een wedstrijd waarin er voor een team nog de nodige belangen op het spel staan. Een team dat nog kampioen kan worden maar vreest dat het seizoen weer niet kan worden afgemaakt. Iets wat op alle niveaus als frustrerend genoemd mag worden. Daarom is misschien de oplossing wel dat wanneer er een BNO gemeld wordt bij de KNVB de wedstrijd het andere team een 5-0 overwinning oplevert. Want een boete geven aan degene die niet op komt dagen zet geen zoden aan de dijk voor een team dat wel wil voetballen. Een team dat het verder ook niet verdiend om, nadat de A-categorie is uitgespeeld, helemaal kleurenblind getikt te worden door een team dat aantoont dat het pasjessysteem even goed werkt als een verkeersplan op een onbewoond eiland.