Verbaasd ? Nee hoor….niet meer.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Eigenlijk hoor je over bepaalde zaken in voetballand wonderland verbaasd te zijn. Maar steeds vaker ben je verbaasd dat je niet meer verbaasd bent over wat zich in deze tak van sport afspeelt.

je profielfoto
Op www.rtvnoord-nl  las ik het bericht dat een speler van Velocitas een schorsing van 18 maanden had gekregen. Een schorsing van anderhalf jaar omdat hij met enkele trappen en kopstoten de verzorger van v.v. Wildervank redelijk wat verwondingen had bezorgd. Een nieuwtje dat het delen waard was. Maar achttien maanden niet mogen voetballen vond ik gezien de berichtgeving eerder namelijk wat minnetjes.  Waar spelers voor veel minder steeds vaker een wedstrijd of 8 aan hun voetbalbroek krijgen, en later weer worden vrijgesproken omdat er van de bekende mug een nog bekendere olifant werd gemaakt, is dit er eentje uit een andere categorie. Dit is wat je noemt eentje uit de ‘buitencategorie’. Een speler die kopstoten en trappen loopt uit te delen mag geen tweede kans weer krijgen. Die moet een sport kiezen die beter bij zijn handelingen past. Zoals iedereen weet, een jaar vliegt voorbij wat ook geldt voor een half jaar. Binnen een poep en een scheet staat deze speler met toestemming van de KNVB weer binnen de lijnen. Een regelrechte schande waar ik mij niet meer over verbaas. De bond stuurt ieder weekend een aantal personen uit de categorie ‘Rechercheur De Cock’ op pad die moeten kijken hoe veilig het is op de diverse complexen. Ieder weekend worden complexen, waar ongeveer dertig toeschouwers langs de lijn staan, onderzocht of een club wel aan de eisen van de bond voldoet. Op 6 maart was het ‘hatseflats’ in Wildervank bij het duel Wildervank -Velocitas en op 8 november 2015 was het in Wildervank circus in de tent bij het duel Wildervank- Muntendam. Twee excessen waar ik van denk, dat is geen goed rapportcijfer voor de v.v. Wildervank geworden. Ik kom bijna  nooit een ‘Rechercheur de Cock’ tegen . Maar mocht dat de komende jaren een keer gebeuren bij een duel met bijna geen publiek langs de lijn dan ga ik hem vragen wat hij daar loopt te doen. Want soms heb ik het idee dat potentiële ‘brandhaarden’ bewust gemeden worden.
Niet verbaasd
Waar ik ook niet over verbaasd was waren de reacties. Nog net waren er geen reacties die voor een handtekeningactie pleiten om de zondaar vrij te spreken. Het eigen rechter spelen kwam als een logische handeling langs. Natuurlijk zal de verzorger van Wildervank ook iets gedaan hebben. Die zal niet met een pot bier in zijn  hand op ruim twintig meter afstand hebben staan kijken.  Maar als je de verwondingen leest weet je ook dat zijn tegenstander meerdere tikken heeft uitgedeeld. Een tegenstander die eerder bij een andere vereniging  ook iets deed wat niet door de beugel kon. Dus wat dat betreft was dit al zijn  tweede kans .Wat  dat betreft moet je als club of bond  echt nadenken of je deze speler nog wel een derde kans moet geven. Maar.. (en dat is in mijn ogen het belangrijkste),.. als speler zou ik niet eens meer met hem WILLEN samenspelen...